عصب کشی دندان
عصب کشی دندان
درمان ریشه دندان همان اصطلاحی است که در عامیانه به آن عصب کشی می گویند . سوال اینجاست که چه زمانی دندان نیاز به عصب کشی پیدا می کند ؟ باید گفت زمانی که دندان دچار پوسیدگی می شود و پس از پوسیدگی دچار علائمی می شود که باید برطرف شود.
آناتومی دندان
دندان شامل دو ساختار است :
- ساختاری که در دهان بیمار مشاهده می شود که همان تاج دندان می باشد .
- ساختاری که در دهان مشاهده نمی شود که همان ریشه دندان می باشند.
هرکدام از این قسمتها به قسمتهای مختلف تقسیم می شوند . تاج دندان شامل مینا و اولین لایه روی تاج دندان می باشد که همان قسمتی از دندان که ما به صورت سفیدی دندان مشاهده می کنیم . لایه زیرین آن عاج می باشد که قابل مشاهده نمی باشد . لایه ای در زیر عاج قرار دارد که عصب یا پالپ دندان نامیده می شود .
ساختار ریشه از پوشش اولیه این قسمت به نام سمان است . با افزایش سن لثه نشست پیدا می کند و لایه زرد رنگی در طوق دندان مشاهده می شود. در زیر لایه سمان ، لایه عاج قرار دارد و زیر لایه عاج نیز پالپ قرار دارد .
زمان عصب کشی دندان
اولین لایه ای که دچار پوسیدگی دندان می شود همان مینای دندان می باشد که در دهان مشاهده می شود . مینای دندان دارای استحکام زیادی می باشد . زیرا حجم کلسیمی که در بافت خود دارد از استحکام زیادی برخوردار است اما به دلیل کشمکش ها بین میکروگانیزها و پلاک بستر مناسبی برای پوسیدگی ایجاد می شود و مینای دندان دچار پوسیدگی می شود . بعد از اینکه مینا دچار پوسیدگی شد در صورتی که با فرد بهداشت را رعایت نکند و درمان پوسیدگی صورت نگیرد ، مسلما پیشرفت کرده و به لایه زیرین عاج می رسد . از آنجائیکه ساختار عاج از مینا ضعیفتر است ، انتظار می رود پوسیدگی خیلی بیشتر پیشرفت کند و به ناحیه پالپ یا عصب دندان می رسد . در این حالت پالپ دچار التهاب و پوسیدگی می شود و درمان ریشه درمان ضرورت پیدا می کند .
درد عصب کشی دندان
بسیاری از بیمارانی که به دندانپزشک مراجعه می کنند بیمارانی هستند که دندانهایشان دچار پوسیدگی شده است و از این موضوع شکایت می کنند که چرا در این حالت دچار دندان درد نشده اند . پوسیدگی به قدری شدید بوده که با خوردن غذای سفت دندان پوسیده شده می شکند . باید بدانید روند پوسیدگی به گونه ایست که تا یک سال طول می کشد تا حفره ای در دندان ایجاد کند . اما با مراجعه به موقع به دندانپزشک از پوسیدگی عمیق پیشگیری می شود . گاهی پوسیدگی ها در فواصل دندان ها ایجاد می شود که قابل مشاهده نیست و بیمار متوجه آن نمی شود . این پوسیدگی ها به دلیل عدم استفاده از نخ دندان می باشد .
توصیه های ذیل را جدی بگیرید :
۱. دندان عصب کشی شده بدلیل ضعیف بودن تاج و شکننده بودن، باید حتما روکش شود.
۲. دندانهایی که عفونی هستند شانس کمتری برای درمان موفقیت آمیز دارند لذا بهتر است به محض احساس اولین علائم دردناک و قبل از شروع عفونت، به دندانپزشک مراجعه شود تا از درصد بالای موفقیت در درمان ریشه اطمینان حاصل شود.
۳. تشخیص اینکه دندان، نیاز به درمان ریشه یا همان عصب کشی دارد، علاوه بر معاینه بالینی و مشاهده عکسهای تشخیصی، در هنگام برداشتن پوسیدگیها و توسط دندانپزشک صورت میگیرد.
مطالب مرتبط با این مقاله :